Ödev Ara

Kanser

Ödevin Tamamını Önizle

Modern tibbin önlemekte çaresiz kaldigi, hatta, bazen neden oldugu hastaliklar her geçen gün artan sayida insani kurbanlari arasina aliyor. Medeniyet Hastaligi da denilen bu rahatsizliklarla basa çikmak için insanlar artik 'dogal' sifalar aramaya baslamistir. Bati dünyasinda kalple ilgili rahatsizliklardan ölenlerin sayisi hemen hemen iki kati olmasina ragmen en çok korkulan hastaliklarin basinda herhalde kanser gelmektedir. Bunun bir nedeni de birçok kanser türünün hala esrarini koruyor olmasi ve sebebinin blilinmemesiyle birlikte, modern tibbin en ciddi ve yaygin görülen kanserlerin tedavisinde bile henüz yetersiz kalmasidir.
Aslinda erken teshis kondugu zaman bazi kanser türlerinin tedavisi artik münkündür. Öte yandan, en yaygin görülen kanserlerin tedavisindeki basarisizligin yarattigi hayal kirikligi, çok çesitli alternatif tedavi yöntemlerinin gelistirilip denenmesine yol açmistir.
Bu yöntemlerin bir bölümünün yararsizligi ortaya çikmasina karsin, bazilari, özellikle beslenme ve yasam biçimi üzerinde yogunlasanlar, öyle büyük bir basari kazanmistir ki, hemen hemen Batili Ülkelerin önde gelen kanser uzmanlari, hastalarinin klasik tedavisine bunlarin ne kadar ve ne boyutta eklenmesi geregini ciddi olarak arastirmaya basladilar.
Klasik tip ile ''dogal tedavi'' veya ''alternatif tedavi'' adi verilen yöntemlerin gelecekte daha da iç içe olacagi ve birlikte kullanilacagi, bununda en çok kanserden korunma ve hastaligin tedavisi alaninda devreye girecegi görülmektedir.

Kanser Nedir?
Kanser, vücuttaki hücrelerin denetimden çikip vücudun diger bölümlerinden bagimsiz ve kontrolsüz bir biçimde büyümeye baslamadigi bir hastaliktir. Bu hücreler saldiriya geçen vahsiler gibi vücudun normal kurallarina isyan baslatir ve kendilerine ait ayri bir düzen olustururlar.
Bu isyanci örgütler, ya da ''hastalikli olusumlar'' daha sonra vücudun isleyisine müdahale etmeye baslar. Engellenmeleri için girisimde bulunulmazsa, en önemli organlari isgal edip iflasina yol açarak ölüme neden olurlar.

Kanser nasil gelisir?
Kanser su üç asamada gelisir:
Önce hastalikli hücreler büyümeye baslar, çevrelerindeki dokulara nüfuz ederek vücudun belli bir bölgesine yerlesir. Kanserin ilk basladigi bölgedeki bu evresine 'primer kanser' adi verilir.
Daha sonra, vücudun bagisiklik, ya da, savunma sisteminin bir parçasi olan en yakin lenf bezlerinden birine atlar ve oradan vücudun diger bölgelerine dogru yola çikar.Hastalikli hücreler daha sonra yerlestikleri bu ikinci bölgede tekrar büyümeye baslar ve çogu kez çevrelerini büyük bir hizla istila ederler. Buna kanserin ikinci evresi denir (Kanser deyimi; kanserli hücrelerin yanlara dogru yengeç gibi ilerlemesinden gelir. Latince de ''cancer'' yengeç demektir.)

Kanserin ilk isaretleri
Erken tani, bütün kanser türleri için hayati önem tasir. Insanlar vücutlarinda kanser baslangici anlamina gelebilecek olagandisi degisikliklere karsi her an uyanik olmalidirlar. Kanserin en yaygin görülen ilk uyari isaretlerini söyle siralanabilir:

Memede, testislerde veya vücudun herhangibir yerinde sislik veya doku sertlesmesi
Iyilesmeyen bir yara veya lezyon
Geçmeyen ses kisikligi veya, öksürükle birlikte kan gelmesi
Sürekli karin agrisi, karin bölgesinde büyük yumrular veya, yutkunma zorlugu
Bagirsak haraketleri veya, idrara çikma aliskanliklarinda degisiklikler
Ben veya sigillerde belirgin bir degisiklik
Olagandisi kanama veya akinti
Beklenmedik kilo kaybi veya istahsizlik
Asiri yorgunluk, bitkinlik veya keyifsizlik
Sürekli agri
Agri yapmayan ancak sisen ve küçülmeyen salgi bezleri

Yukaridaki belirtilerden hiçbiri kesin kanser tanisi anlamina gelmez. Bunlar kisa sürede, uygun tedaviyle iyilesebilecek 'iyi huylu' bir olusumun belirtileri de olabilirler. Ama ne olursa olsun, derhal bir doktora gidip durumu bildirmek durumundayiz. Sorumluluk sahibi hiçbir saglik uzmani sizi ciddiye almamamak, detayli muayene etmemek, daha etrafli tetkik gerekiyorsa, sizi baska bir uzmana göndermemek gibi bir hatayi yapmaz.

Gerek kadinlarda gerekse erkeklerde en yaygin görülen kanserlerin, akciger, sindirim sistemi ve idrar yollarinda ortaya çikmasi, ve giderek artmasi, günümüzdeki beslenme tarzi, çevresel kirlilik ve sigarayi, sorumlu etken olarak isaret etmektedir.
Onu mümkün oldugunca engellemeye ve uzak tutmaya çalismak, bu basarilamadigi taktirde tedaviye erken baslamak, degismeyen amacimiz olmalidir.